Kontracepcija

8. novembris, 2021 | Jauniešiem, Raksti, Vecākiem

kontracepcija

Pubertāte ir laiks, kad jaunieši jo aktīvāk iepazīst savu seksualitāti, ķermeni un sajūtas. Un tā ir pilnīgi dabiska pieaugšanas sastāvdaļa. Svarīgi ir saprast, ka par to nav jākaunās – jo veselīgāka būs sava ķermeņa, vēlmju un robežu iepazīšana, jo veselīgāka un piepildītāka būs emocionālā un fiziskā tuvība pieaugušā vecumā.

Taču ir būtiski atklāti un bez aizspriedumiem runāt ne tikai par intīmās dzīves daudzveidību un gatavību seksuālām attiecībām, bet arī par kontracepciju jeb drošu izsargāšanos pret nevēlamu grūtniecību un seksuāli transmisīvām slimībām, kas informācijas trūkuma gadījumā jebkuram pusaudzim un viņa vecākiem var kļūt par biedējošu realitāti.

Jauniešiem bieži rodas jautājumi, vai skūpstoties, mīlējoties mēnešreižu laikā, kā arī pēc pirmās seksa reizes var palikt stāvoklī, kuram ir jāpērk prezervatīvi – puisim vai meitenei, kas ir drošākā kontracepcijas metode, cik gados var saslimt ar seksuāli transmisīvām slimībām un vai tiešām sifilisa slimniekiem nokrīt deguns. Jā, jautājumi ir plaša spektra un tas nozīmē, ka palīgā jānāk pieaugušajiem, lai pusaudzis uzzinātu un iemācītos visu par fiziski un emocionāli drošām seksuālajām attiecībām un atbildību, kas rodas, tās uzsākot.

Pieprasi pilnvērtīgu veselību sava bērna izglītības iestādē! Jo drošām izvēlēm vajag zināšanas, tāpēc pasargā savējo!

Organizācijas, kas nodrošina veselības izglītību kontracepcijas jautājumos:

Papardes zieds – biedrība, kas jau daudzus gadus veiksmīgi strādā reproduktīvās veselības un tiesību jomā, vadot izglītojošas nodarbības jauniešiem par visdažādākajām tēmām, tai skaitā arī pubertāte, kontracepcija, drošas un cieņpilnas attiecības, atkarību profilakse un garīgā veselība. Lai uzzinātu vairāk par Papardes zieds piedāvātajām nodarbībam skolās, ienāc mūsu mājaslapas sadaļā Nodarbības.

DIA+LOGS – biedrība, kas piedāvā interaktīvas mācības jauniešiem par seksuāli reproduktīvo veselību, akcentējot HIV profilakses nozīmību – riskus, sekas un atbildību. Uzzini vairāk par biedrības piedāvātajiem pakalpojumiem www.diacentrs.lv.

Arī pašu vecāku zināšanas ir veids, kā palīdzēt bērnam izprast pārmaiņu laiku savā dzīvē. Tāpēc ir vairākas organizācijas, pie kurām Tu droši vari vērsties, lai gūtu atbalstu un informāciju par kontracepciju, emocionāli un fiziski drošām seksuālajām attiecībām, kā arī – kā par to runāt ar savu bērnu.

Mammām un tētiem – īpaši ģimenēm veltīts portāls, kurā atradīsi informāciju par mammām un tētiem svarīgo un aktuālo. Ienāc www.mammamuntetiem.lv.

Tēvi – biedrība, kas tic, ka, iekļaujot tēvus bērnu un ģimenes dzīvē, izaug laimīga un uz cieņpilnām attiecībām balstīta nākamā paaudze. Vairāk par biedrības piedāvātajiem pakalpojumiem tēvu atbalstam atradīsi www.tevi.lv.

Māmiņu klubs – vecāku organizācija, kas piedāvā gan portālu ar plašu informācijas klāstu un raidījumu jaunajiem un topošajiem vecākiem, gan vecāku skolu, gan dažādas e-lekcijas. Uzzini vairāk www.maminuklubs.lv.

Aktuālie piedāvājumi

JauniešiemAKTUĀLI

Konsultācijas

SkolēniemAKTUĀLI

Nodarbības